Sisältösivun asetukset

Sisältösivuun liittyviä asetuksia hallitaan sivun muokkaustilassa kahdessa eri paikassa: oikean laidan asetuksista sekä aivan sivun alalaidan SEO-asetuksista. Näissä asetuksissa on osittain kiinni kyse siitä, miten paljon lippukunta haluaa sivustoon ja sen yksityiskohtiin panostaa. Siksikin tällä sivulla ei ole menty yksityiskohtiin eri työvaiheista, vaan mietitty mikä voisi olla tarpeellista lippukunnalle.

Vaikka tarkoituksena olisi tehdä verkkosivu pienemmillä panostuksilla, on kuitenkin hyvä tutustua asetuksiin, jotta tietää miten mahdollisia ongelmatilanteita voi lähteä purkamaan.

Oikean laidan asetukset

Oikeassa laidassa voi hallita itse sivua, sekä valittua lohkoa.

Sivu:

 • Tila ja näkyvyys: tästä voi valita näkyykö sivu julkaisun jälkeen julkisena vai esim. salasanalla suojattuna. Voit myös määrittää, tuleeko sivu julkaistuksi välittömästi vai tiettyjä ajankohtana.
 • Yoast SEO: tässä näkyy nopea luettavuus- ja SEO-analyysi. Näihin paneutuminen on osin omasta harrastuneisuudesta kiinni. Työkalu antaa vinkkejä sisällön parantamiseen analyysin perusteella.
 • Kestolinkki: polkutunnus määrittää mikä sivun osoite on. Lähtökohtaisesti polkutunnus on sivun nimi, ellet muuta sitä. Voit myös määrittää sen itse. Tämän sivun kohdalla vierailijalle näkyvä otsikko on ”Sisältösivun asetukset”, mutta polkutunnuksena on vähän lyhyemmin ”sivun-asetukset”.
 • Artikkelikuva: Tässä voi määrittää artikkelikuvan. Artikkelikuva ei lähtökohtaisesti näy sivulla missään (paitsi uutisen jakokuvana). Artikkelikuva näkyy somejakokuvana, ellei somejakokuvaa ole määritelty erikseen SEO-asetuksissa.
 • Sivun ominaisuudet: Tässä kohdassa määritetäään minkä sivun alle muokkaamasi sisältösivu kuuluu. Tämän sivun kohdalla yläsivuksi on asetettu ”Käyttöohje”. Sivuvalikossa tehdyt sisällöt näkyvät lähtökohtaisesti aakkosjärjestyksessä, ellei järjestystä ole asetettu kohdassa ”Järjestys”. Järjestys annetaan numeroina. Esim. jos annat arvon ”1”, sivu näkyy sivuvalikossa ensimmäisenä, ellei jollain sivulla ole arvona 0 tai -1.
 • Kieli: tämä kohta näyttää sivun kielen. Jos sivustonne on vain yksikielinen, tämä kohta näkyy harmaana eikä sivun kieltä voi vaihtaa.
 • Lisäasetukset: tässä voit valita, että sivu ei tule näkyviin sivuvalikkoon. Lähtökohtaisesti kaiken sivuston sisällön on kuitenkin hyvä löytyä navigaatiosta.

Lohko:

 • Kohdasta ”lohko” voi määritellä valitun lohkon ulkoasua. Lisäksi esim. sisältönostoelementin kohdalla voi määritellä, millä puolella kuva näkyy ja onko elementillä taustaväriä. Lähtökohtaisesti siis lohkon näyttötapa määritellään näiden asetusten kautta.

Alalaidan asetukset

 • SEO: Lähtökohtaisesti nämä sisällöt tulevat lähtökohtaisesti sivuston sisällöstä, eikä niitä tarvitse erikseen asettaa. Jos kuitenkin haluat määrittää sivuston hakukoneessa näkyvän otsikon ja kuvaustekstin, voit määrittää ne tässä kohdassa. Tarkemmin voit halutessasi tutustua Yoast SEO -lisäosan mahdollisuuksiin lisäosan verkkosivuilla.
 • Luettavuus: tässä näkyy pika-analyysi luettavuudesta.
 • Schema: tässä voi halutessaan hakukonetta auttaakseen määritellä, mikä sisällön tyyppi on kyseessä.
 • Sosiaalinen media: käytetty artikkelikuva sekä sivuston otsikko näkyy sosiaalisen median jaossa. Voit asettaa täältä erikseen somessa näkyvät kuvat ja otsikot.