näin rakennat sisältösivut

Sivuston sisältösivuilla eli alasivuilla esitellään lippukunnan toimintaa ja tapahtumia ja voidaan vaikka jakaa ohjeita partiolaisen vanhemmille. On hyvä jäsennellä samanaiheiset sisällöt päävalikon pääotsikoiden alle.

Sivun sisältöalueet

Sivulla on kaksi sisältöaluetta, joille lisätään lohkoja:

A. Yläosan alue, jolla on lohko nimeltä ”sisältöalue sivupalkilla” uutta sivua luodessa sivulla oletuksena. Lohko sijaitsee tietokonenäkymässä oikealla niin, että vasemmalla on sivuvalikko (mobiilinäkymässä lohko on koko sivun levyinen).

 • Perussivulla on aina tämä osio. Täällä voit tehdä otsikon, ingressin, tekstiä, väliotsikoita, kuvia ja listoja. Täällä ei voi käyttää alaosaan tarkoitettuja leveitä ”räätälöityjä elementtejä”!

B. Koko sivun levyinen alue, jonne voi lisätä lohkoja sivupalkillisen sisältöalueen jälkeen (tai sen sijaan, jolloin sivulla ei ole sivuvalikkoa).

 • Tänne voit tehdä koko sivun levyisiä, näyttäviä sisältöelementtejä, nimeltään ”räätälöidyt elementit”.

A. Sisältöalue sivupalkilla

Kaikki sisältö lisätään sivulle lohkoina: esimerkiksi otsikko, teksti, kuva, linkkipainike tai videoupotus.

Näin valitset lohkotyypin:

 1. Klikkaa kohtaa ”Kirjoita / valitaksesi lohkon” (jos olet tämä ei näy, paina Enter).
 2. Oikealle ilmestyy plusmerkki, jota klikkaamalla pääset valitsemaan erilaisia lohkoja (jos kirjoitat /-merkin, esiin tulee pikavalintana osa tarjolla olevista lohkoista). Tutki lohkoja rohkeasti!

1. Ytimekkäät otsikot

Otsikko ohjaa lukijaa etsimänsä aiheen äärelle. Otsikon on hyvä olla ytimekäs sekä kuvata aihesisältöä selkeästi muutamalla sanalla.

Sisältösivulla on kaksi otsikkokenttää – muista täyttää molemmat! Ylimmäinen otsikko määrittelee sivuston osoitteen osoiteriville (URL) sekä valikkoon. Toinen otsikko mahdollistaa kuvailevamman otsikoinnin itse sivulle.

2. Ingressi

Ingressi on johdatus tekstiin. Se on muodoltaan vähän kookkaampi testikappale otsikon alla. Ingressissä kuvataan parilla lauseella sitä, mistä sivulla on kyse.

Ingressin saat kirjoittamalla normaalisti tekstiä ja oikeasta sivupalkista valitsemalla tekstikappaleellesi tyyliksi Ingressin (oikean laidan välilehdeltä ”Lohko”).

3. Teksti, väliotsikot, listat ja kuvat

 • Kirjoita tiivistä tekstiä. Älä jaarittele. Käy teksti läpi vielä ennen julkaisua. Sisältääkö se oleellisen? Mitä voisit karsia pois?
 • Käytä väliotsikoita jäsentämässä tekstiä.
 • Voit lisätä listoja numeroilla tai pallukoilla.
 • Voit elävöittää sivua myös kuvia.

Kuvien koko

 • Sisällön vieressä näytettävien (sisältönostojen) kuvien sekä ajankohtaista -nostojen kuvien kuvasuhde on 3:2.
 • Sisältönostoelementin kuvan maksimileveys sivupohjassa on 624 px, suuremmat kuvat skaalataan tähän leveyteen.
 • Kuva voi siis olla suurempikin, jos sillä on merkitystä kuvan terävyyden kannalta. Kuitenkin mitä suurempi kuva, sitä suurempi tiedostokoko ja pidempi latausaika, joten ylenpalttisen suuria kuvia ei sivuille kannata ladata. Tiedostojen maksimi tiedostokoko on 1 mt.

4. Muut lohkotyypit

Muita lohkotyyppejä ovat mm. videoupotus Youtubesta tai Vimeosta, kuvagalleria, linkkipainikkeet, välike ja kartta.

Kartta

Voit lisätä sisältösivulla Google Maps -karttalohkon. Lohko lisätään kuten muutkin lohkot, ja sen jälkeen siihen määritellään haluttu osoite sivun oikeassa laidassa. Kartta näkyy muokkaustilassa sivuilla tummansinisenä, ja sen päällä näkyy kartta-teksti. Kun katselet julkaistua sivua, kartta näkyy sivuilla kuitenkin kuten kuuluukin – eli karttana.

B. Koko sivun levyiset elementit

Esimerkki koko sivun levyisestä elementistä.

Koko sivun levyisiä, näyttäviä sisältöelementtejä voi luoda sivun alaosaan (tai erikoissivulla, kuten etusivulla, sivun sivuvalikon voi poistaa ja käyttää pelkästään näitä). Näet parhaillaan lukemasi sivun alaosasta, miltä ne näyttävät!

Näin luot koko sivun levyisiä elementtejä:

 1. Pääset lisäämään koko sivun levyisiä sisältöelementtejä ”sisältöalue sivupalkilla” -lohkon alapuolelta ”Kirjoita / valitaksesi lohkon”-kohdasta.
 2. Paina + -merkistä.
 3. Selaa kaikkia.
 4. Vasemmalle aukeaa työkaluja – rullaa alas ja näet ”Räätälöidyt elementit” (Vinkki: kun viet hiiren elementin päälle, näet esikatselukuvassa miltä elementti näyttää!)
 5. Valitse tarkoitukseesi sopiva elementti ja lisää siihen sisältö.
 6. (Jos teet erikoissivua jolle et halua sivuvalikkoa, poista sivulla ensimmäisenä oletuksena oleva ”sisältöalue sivupalkilla”.)

Räätälöityjen elementtien tyypit:

 • Sisältönosto
 • Sisältöalue sivupalkilla
 • Artikkelin sisältö
 • Lomake (Räätälöidyt elementit)
 • Hero
 • Sisältönosto
 • Viimeisimmät artikkelit
 • Sosiaalinen media

Räätälöityjä elementtejä ei voi käyttää kapeassa sisältöpalstassa, sillä ne on suunniteltu täyttämään koko sivuston leveys. Lohkovalitsin näyttää automaattisesti ne elementit, joita sisältöalueeseen on suunniteltu käytettäväksi.

Sisältönosto: kuva vasemmalla, vaalea tausta

Sisältönoston työkalut tulevat näkyviin sivun oikealle, painamalla ylhäältä asetukset-rattaasta.

Sisältönosto:
kuva oikealla, väritausta

Sisältönostoon voi valita taustavärin (sivuston pääväri). Kuvan voi valita oikealle tai vasemmalle. Nostoa pääset muokkaamaan kun klikkaat lohkoa niin että siniset reunat näkyy koko lohkolle.

Ajankohtaista

Julkaistu 9.6.2022

Sivustojen perustamisessa kesätauko 24.6.-31.7.2022

Sivustojen perustamisessa kesätauko 24.6.-31.7.2022 – Lue lisää
Julkaistu 7.2.2022

Tietoa verkkosivu­ratkaisusta tallenteena

Tietoa verkkosivu­ratkaisusta tallenteena – Lue lisää
Julkaistu 15.12.2021

Verkkosivut ja joulukauden aikataulut

Verkkosivut ja joulukauden aikataulut – Lue lisää

Kuvat: Atte Kesti, Didrik Lundsten, Mikko Roininen ja Aapo Rainio